Lämpimän kesän jälkeen

Lämmin kesä

Lämmin kesä alkaa olla ohi. Kesästä on tullut mieleen poikasena vietetyt kesät. Ne olivat aina lämpimiä ja työntäyteisiä. Heiniä seivästettiin ja paarmojen kanssa taisteltiin päivät. Illalla käytiin uimassa ja kalastamassa Kalajoen rantatörmillä ja aina aurinko paistoi.

Pyhäntä on pysäyttänyt

Liikekeskus on pysäyttänyt väkeä koronakesän jälkeen hyvin. Liikekeskuksen lähelle rakennettu monitoimipuisto ja liikennepuisto on houkutellut Pyhännälle kauempaakin kävijöitä. Paikka on saanut paljon positiivista palautetta.

Monikohan tietää, että monitoimipuistossa on myös välineitä kuntoilijoille ja myös ikääntyville ihmisille. Puisto on tarkoitettu kaiken ikäisille ja se ei maksa mitään.

Retkeilyreittejä kunnostetaan

Kesän aikana on kunnostettu retkeily-, maastopyöräily- ja hiihtoreittejä. Merkintöjä on uusittu ja reittejä on raivattu sekä tulipaikkoja on rakennettu ja korjattu. Moottorikelkkareittien raivauksia ja merkintöjä on myös parannettu. Uimarantoja on kunnostettu. Suunnitteilla on myös maastopyöräreittejä lisää.

On pyritty vastaamaan kuntalaisten kaipaamien palvelujen kohentamiseen.

Tonttitarjonta monipuolista

Pyhännän kunnalla on tarjota edelleen rakentajille edullisia teollisuus-, omakotitalo- ja rivitalotontteja. Osa rivitalo- ja omakotitalotonteista on omarantaisia. Rakentamaan pääsee heti. Uusia rantatontteja on suunnitteilla ja niitä on tarkoitus kaavoittaa lisää Pyhännänjärven rannalle.

Asuntotilanne

Asuntopuoli on edelleen haastava. Perustimme kunnan nettisivuille yksityisille asuntojen vuokraajille mahdollisuuden ilmoittaa omia asuntoja tai huoneita vuokralle. Iloksemme olemme havainneet, että se palvelu on löydetty ja se osaltaan on helpottanut asuntotilannetta.

Koivukujan asuntoprojekti on KVR-suunnittelu vaiheessa. Alueelle on tarkoitus rakentaa uusia asuntoja. Toivottavasti I-vaiheen rakentamiseen päästään vielä tämän tulevan syksyn aikana. Vanhaa asuntokantaa on myös pyritty kunnostamaan ja tekemään asuntoalueita viihtyisämmäksi. Entinen Pav-asuntola on korjattu ja nimi on muutettu Hongistoksi. Sieltä saimme neljä yksiötä käyttöön.

Merkittäviä päätöksiä tulossa

Kesän kuntavaalit toivat kuntiin uudet päättäjät neljäksi vuodeksi. Onnea valituille!

Uudet päättäjät saavat heti eteen isoja asioita. Selvityksen kohteena on ollut vanhainkoti Nestorin ja terveyskeskuksen peruskorjauksen hintalappu ja vaihtoehtoisesti uuden hyvinvointitalon rakentaminen, jossa saman katon alle rakennettaisiin vanhainkoti ja terveyskeskus. Uuden hyvinvointitalon osalta on menossa arkkitehtikilpailu, joka päättyy elokuun lopussa. Hyvinvointitaloa suunnitellaan entisen Salen ja kunnantalon tontille. Vaihtoehtotarkastelujen osalta lopullinen päätös on uusien päättäjien harteilla.

Aluehallinnon haasteet

Sotepäätökset on lopultakin maan hallituksen ja eduskunnan osalta tehty. Niillä on myös välitön vaikutus Pyhännällekin jatkossa. Veroäyri laskee merkittävästi ja sotepuolen menot menevät uuden aluesoten piikkiin. Uusi tilanne muuttaa ja kaventaa merkittävästi paikallista päätösvaltaa, kun kunnan soteasioista päätetään jatkossa aluesotessa.

Sosiaalipuolen kiinteistöt tullaan vuokraamaan uudelle sotehallinnolle. Sopimuskaudet eivät ole kovin pitkiä. Merkitystä on sillä millaiset kunnan soterakennukset ovat ja miten tehokkaasti tiloja tullaan jatkossa käyttämään. Tilojen monikäyttöisyyteen joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota jatkossa.

Uusilla päättäjillä riittää haasteita pitää palvelut Pyhännällä. Se vaatii myös yksimielisyyttä ja yhteistyökykyä kaikilla tasoilla.

Yrityksillä ja työpaikoilla on saatu monia palveluja perusteltua ja pysymään Pyhännällä. Tätä korttia on tarpeellista käyttää jatkossakin.

 

Tavataan Perttulina!

Timo Aitto-oja, tekninen johtaja