Kunta-info

Pyhäntä sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, sen etelälaidalla. Idässä Pyhäntä rajoittuu Kainuuseen, Kajaaniin, etelässä Pyhäjärveen sekä Pohjois-Savoon, Vieremään ja Kiuruveteen. Lännessä naapurikuntana on Kärsämäki ja Pohjoisessa Siikalatva. Pyhäntä kuuluu Haapaveden-Siikalatvan seutukuntaan.

Kunnan keskustaa halkovat valtatie 28 (Kokkola-Kajaani) ja kantatie 88 (Iisalmi-Raahe). Ouluun on matkaa 122 km, Kajaaniin 77 km ja Iisalmeen 77 km.

Osoitekartta

Elinkeinot

Pyhäntä on kunta, jossa teollisuus on suurin työllistäjä.

Pyhännän työpaikkaomavaraisuus vuonna 2017 oli 130,7 % (Tilastokeskus). Vuoden 2017 tilaston mukaan teollisuustyöpaikkojen osuus kaikista työpaikoista on 63,0 %, maa- ja metsätalouden osuus on 7,7 % ja palveluiden osuus 28,4 %.

Kunta käynnisti aktiivisen elinkeinopolitiikan 1960-luvulla ja kehitystyö jatkuu, tosin nyt pääasiassa yritysvetoisesti. Leiviskänkankaan teollisuusalue on laajentunut ja teollisuuden tuotanto monipuolistunut. Teollisuusrakentaminen on vilkasta ja työpaikkakehitys on positiivinen.

Kunnasta löytyy edullisia teollisuustontteja yritysten tarpeisiin, hyvä yritysympäristö, vaihtoehtoja asumiseen ainutlaatuisen luonnon keskellä ja asianmukaiset kuntapalvelut.

Kunnan alue ja luonto

Pyhännän kunnan kokonaispinta-ala on 846,75 km2, vesipinta-ala on 36,55 km2 ja maapinta-ala 810,2 km2. Asukastiheys on 2,0 as/km2. Suurimmat järvet ovat Pyhännänjärvi, jonka rannoille kirkonkylä on rakentunut sekä kalaisuudestaan ja hiekkarannoistaan tunnettu Iso-Lamujärvi. Maastonmuodoltaan kunnan läntiset osat ovat tyypillistä pohjalaista tasamaata, kunnan itäisissä osissa maasto on vaihtelevaa harjuineen ja järvineen. Pyhäntä on vedenjakaja-aluetta, josta mm. Siikajoki saa alkunsa.

Asukkaat

Tilastokeskuksen mukaiset tiedot; asukasluku 31.12.2021 oli 1631.

pyhantalogo

Pyhännän Kunnantalo 700leveys.jpg